Osallistujatarinat – 2: Luontoliikunnasta innostuva Anni

Sisu-Seikkailun osallistujatarinoissa on seuraavana vuorossa enolainen Anni Almqvist, joka on ollut tuttu näky Selkien Sisun kuntorasteilla, Sisu-Seikkailussa ja Selkien maisemahiihdossa. Mikä seikkailussa ja luontoliikunnassa viehättää?

Yllätyin, miten hauskaa oli ensimmäisessä Sisu-Seikkailussa kokeilla eri lajeja, innostun helposti vähän kaikesta, niin oli aika helppo innostua lajista, missä pääsee kokeilemaan vähän kaikkea. Suunnistus on lisäksi hauska ja hyödyllinen tapa opetella luonnossa liikkumisen perustaitoja. Tykkään seikkailujen lisäksi marjastaa tutuissa marjamaastoissa ja kävellä luontoreittejä merkatuilla poluilla. Luonnon monimuotoisuus, vaihtelevat maastot ja vuodenaikojen erityispiirteet viehättävät kokeilemaan samoja alueita ympäri vuoden ja toisaalta myös kannustaa etsimään uusia ja hauskoja paikkoja.

Anni Almqvist Sisu-Seikkailun maalissa 2020. Kuva: Kari Kuninkaanniemi.

Retkeilette paljon lasten kanssa ja tänä vuonna lähdet ensimmäistä kertaa lapsen kanssa myös Sisu-Seikkailun Rento-sarjaan. Onko jotain erityispiirteitä, kun lähtee lapsen kanssa seikkailutapahtumaan?

Lasta jännittää vielä seikkailu, vaikka aikaisemmilta vuosilta on kuullut minun kokemuksia ja tapahtumasta on paljon materiaalia ja videoita saatavana. Aftermoviet ja ennakkovideot antavat tapahtumasta hyvän kuvan, joten niitä varmaan katsotaan vielä monta kertaa ennen heinäkuista seikkailua. Olemme käyneet kohta 12-vuotiaan lapseni kanssa Selkien Sisun kuntorasteilla, eli pientä tuntumaa on jo saatu esimerkiksi suunnistukseen. Jos aikatauluihin passaa, niin seikkailutreeni voisi tehdä hyvää tässä kesän aikana. Luulen, että tänä vuonna lapsi saa minun sähköpyörän reitille ja minä poljen pojan luomufillarilla. Hirvittää jo valmiiksi mahdollinen uimapatjailu, joka saattaa lapselle olla haaste, mutta vielä ei ole tullut sellaista ylitsepääsemätöntä estettä, etteikö neuvottelutaidoilla ja pienellä kannustuksella olisi matka jatkunut. Täytyykin muistaa pakata hyvät herkut houkuttimeksi, jos tulee aikaisemmilta vuosilta tuttuja ja minun mielestä hauskoja vesistön ylityksiä. Myös esimerkiksi varustuksen suunnittelu on tällaisessa parivaljakossa oma taiteenlajinsa. Todennäköisesti suunnittelen niin, että pyörään saa kiinni näppärästi melontaliivit tai uimapatjavarusteet, koska loput päivän tavararoista ja eväistä kulkee varmasti minun repussani. 

Sisu-Seikkailun 2020 lähdön hetki kohta käsillä.

Olet kokeillut Sisu-Seikkailussa joka vuosi eri sarjoja. Oletko huomannut niissä jotain eroja?

Hyvä fiilis on ollut kyllä ihan jokaisessa sarjassa ja erot ovat tulleet enempi parin kanssa työskentelystä ja reitin suunnittelusta. Kahtena aikaisempana vuotena olen ollut mukana ja superkivaa on ollut molemmilla kerroilla. Molemmilla kerroilla olen päässyt haastamaan itseäni ja seikkaillut osaamisen ja kunnon äärirajoilla. Tavoitteena ei ole ollut palkintosijat eikä edes maine tai kunnia. Sisu-Seikkailussa on erinomainen henki ja ryhmätsemppi pitkin matkaa. Apuja on saanut kokeneilta seikkailijoilta esimerkiksi varusteiden valinnassa ennen tapahtumaa sekä tapahtumapäivänä, vaikkapa reitin suunnittelussa ja emit-kortin leimaamisessa. Jälkipelit ja napakat löylyt saunassa sekä pulahdus seikkailupäivän päätteeksi oli ihan paras päätös pari vuotta sitten.

Maalileimaus.

Mikä on Pohjois-Karjalan suosikkikohteesi retkeilyssä?

Kovasti toivon, että pääsisin kesällä melontakurssille ja vaikka ihan eka kohde ei olisikaan Lieksan Jongunjoki tai Ruunaan kosket, niin melottavaa vesistöä Pohjois-Karjalassa kyllä riittää. Ilomantsin Petkeljärvi ja Outokummun melontareitit olisivat sellaisia, minne tänä kesänä tekisi mieli suunnata vuokrakajakin nokka. Patvinsuon valtavat suot ovat myös vaikuttava vaelluskohde, samoin Suomunkierron upeat rannat. Huikeita kohteita löytyy paljon, mutta parhaita ovat ne, mihin saan houkuteltua perheen mukaan. Käytännössä se tarkoittaa makkaranpaistopaikkaa sekä alle 1 km kävelymatkaa parkkipaikalta. Onneksi hoidettuja laavuja täällä riittää, niin on myös retkikohteita lasten kanssa seikkailuun.