Kyläladut, Osa 1: Mattisenlahti

Joensuun seudulta löytyy nippu hienoja kylälatuja, jotka ansaitsevat lisähuomiota. Selkien Sisu Adventure esittelee Kyläladut-sarjassa kylien hiihtohelmiä. Ensimmäisenä vuoroon pääsee Liperin Mattisenlahden ladut, jotka sijaitsevat pienellä Mattisenlahden kylällä noin 4 km Ylämyllyltä etelään. Testipäivänä mukaan oppaaksi lähti latujen ylläpitäjä Pertti Koistinen, jonka pihapiirissä on yksi ladun lähtöpisteistä.

Mattisenlahden kyläladun tiedot:
Lähtöpaikat
Koististen piha (Mattisenlahden koulutie 2)
Mattisenlahdentien varrella Ollilan Tupa, Puromatti kylätalo ja Mattisenlahdentie 47.
Latuverkoston pituus päivästä riippuen 13-16 km.
Tiedot ylläpidosta Facebookissa Mattisenlahti-Puromäki kyläyhdistys -ryhmästä tai puhelimella Pertti Koistinen 0400-176 249.
Hiihtotyylinä on retromeiningin mukaisesti vain perinteinen tyyli.

Latuprofiili on helppo.

Kenelle sopii? Helpoista ja kapeista perinteisen laduista tykkääville.

Arvosana 5/5.
Plussat retrohenkisyys, perinteisen latujen tunnelma, tervehtivä kulttuuri, aktiivinen latuhuolto.

Mattisenlahden latukartta.

Starttaamme Koististen pihapiiristä. Suksi ja juttu luistaa Mattisenlahden pääosin tasaisilla laduilla. Heti ensimmäisen kilometrin jälkeen käy selväksi, että kyseessä on erityisen sosiaalinen latu. Vastaantulevia kyläläisiä moikataan ja vaihdetaan lyhyesti kuulumiset. Ensimmäisten vastaantulevien kommentit ovat: ”Täällä on niin mukavan tasaiset ladut”. Koistinen kertoo, että ladut ovat etenkin vähemmän hiihtäneiden ja eläkeläisten suosiossa niiden helpon latuprofiilin takia. Vanhimmat vastaantulevat hiihtäjät ovat jo 80 vuoden hujakoilla ja 16 km matkalla nousua kertyy vain noin 20 metriä. Kaikkiaan hiihtäjiä tulee klo 9-11.30 välillä noin 15 hlöä, joten kyseessä on varsin aktiivinen kylälatu helmikuisena arkipäivänä.

Mattisenlahden ladut kulkevat osin pelloilla.

Kierrämme alkuun eteläosan ladut ristiin rastiin. Aurinkolatu on nimensä veroinen. Aurinko porottaa jo helmikuun lopulla poskipäitä lämmittäen. Aurinkoladun varrella on Aurinkolato, jossa voi pitää taukoa ja laittaa halutessaan myös nuotioon tulet.

Aurinkoladun Aurinkolato.

Matka jatkuu Aurinkoladun jälkeen kohti Ollilan tupaa, josta löytyy yksi lähtöpaikka. Samalla kohtaa Mattisenlahdentien toisella puolella on myös kylätalon parkkipaikka. Ollilan tuvalta löytyy kesäisin majoitusta, kesäkahvio ja idyllinen pihapiiri lampaiden, kanojen ja parin museoaitan kera.

Latu kohti Ollilan tupaa.

Paluumatka tullaan osittain samaa latua, mutta vielä löytyy muutama pätkä, mitä ei olla vielä hiihdetty, joten käymme ne vielä läpi. Latujen vieressä kulkee reilusti jänisten jälkiä ja paikoin muutaman metsäkauriinkin parin yön takaisia polkuja.

Jänöpupu loikki peltojen poikki.

Muutama pelto on jo metsitetty.

Reitin varrella löytyy kävijävihkonen, jonne latujen ylläpitäjät pyytävät hiihtäjiä laittamaan nimimerkkinsä käynnistä. Kävijämäärää on seurattu vihkon avulla useampana vuonna ja se on vakiintunut noin 1600 kävijään vuodessa. Loppuun heitämme vielä sakkolenkin toistamiseen ympäri. Latua kunnostetaan aina tarpeen mukaan ja aamuisin kelkkamies lähtee jo klo 7-8 liikenteeseen. Latujen ylläpidosta saa parhaiten tietoa edellä mainitusta Facebookissa Mattisenlahti-Puromäki kyläyhdistys ry -ryhmästä.
Kaiken kaikkiaan erittäin mukava kylälatu ja tänne kannattaa tulla etenkin silloin, jos kaipaa helppoja latuja.